Gyöngyszövés

Gyöngyszövő-kerettel vagy anélkül, különböző technikákkal készíthető karkötő, nyaklánc, öv, kép, stb.

Címkék

ajándék (20) ajándék ötletek (12) ajánló (7) ajánlókönnyű (1) alapok (1) alkatrészek (1) állatfigurák (3) állatos (12) ampulla (1) bokalánc (3) cseh gyöngy (3) csiga (2) csigavonalas (1) csomórejtő (1) darabszám (1) delica (1) diszkoszhal (1) egyszerű (17) ékszerek (1) ékszerkészítés (1) falikép (3) fekete fehér (2) feliratos (1) felvetőszál (2) fűzés (5) galambpár (1) görög mintás (1) gyerekeknek (7) gyöngy (61) gyöngyfűzés (10) gyöngysúly (1) gyöngyszövés (60) gyöngyszövött karkötő (5) gyöngyszövött kép (3) gyöngyszövött minta (20) gyöngyszövött minták (1) gyöngyszövő keret (1) gyöngytípusok (2) haladóknak (8) hobbi (2) japán gyöngy (1) jin jang (2) kapocs (1) karkötő (20) karkötők (5) kásagyöngy (1) katicás (2) kék (2) kelta (1) kelta minta (2) Kelta minta (1) kép (2) kerettel (1) kezdőknek (17) kiállítás (1) könnyű (23) könyv (3) könyvjelző (2) középnehéz (10) kreatív hobbi (3) krokodilos (1) kulcstartó (7) leírás (24) maci (1) méretek (1) mesefigura (2) minta (22) minták (5) minta leírás (7) mobiltartó (1) napos holdas (1) napraforgó (1) négyszögletes (2) négyszögletes szövés (4) nehéz (6) nehezebb (1) népi minta (1) nyakékek (2) nyaklánc (2) peyote szövés (5) rombusz (3) sárga (1) szalvétagyűrű (1) szövés (8) szövésminta (8) szövőkeret (3) tavirózsa (1) technikák (4) téglaszövés (1) tippek (6) toyota jel (1) vetülékfonal (2) videó (1) virág (2) virágok (1) virágos (3) vitorlás hajó (1) zöld (2) zöld virágok (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek

  • Andrea Somogyi: Én mindig tőlük rendelek , három rendelés után kedvezményeket adnak ,mert v.i.p.tag leszel . Sosem... (2016.03.13. 14:48) Gyöngyszállítmány
  • kazsuvizso: @~jellybean~: Szia! Ez egy elég egyszerű minta és csak két színből áll. Ha csak kevés időt tudsz r... (2013.11.12. 22:30) Jin-jang kulcstartó leírása
  • ~jellybean~: Szia! Az lenne a kérdésem, hogy ezt kb. mennyi idő alatt tudnám megcsinálni szerinted, ha nyár ele... (2013.11.12. 22:13) Jin-jang kulcstartó leírása
  • kazsuvizso: @Vanda Horváth: Szia Vanda! Légyszi küldj egy e-mailt a gyongyszoves@gmail.com-ra az e-mail címed ... (2013.07.08. 23:02) Kelta mintás karkötő
  • Vanda Horváth: Szia! Gyönyörű ez a karkötő, és valamiféle mintát szeretnék hozzá kérni tőled, ha lehet :) nagyon ... (2013.07.08. 22:24) Kelta mintás karkötő
  • Utolsó 20

stat

Technikák 4.

2010.07.05. 14:41 - kazsuvizso

Címkék: tippek gyöngy minták technikák gyöngyszövés szövőkeret szövés kerettel felvetőszál vetülékfonal

4. Gyöngyszövés szövőkerettel

 

A kedvencem :)

 

Ezzel a technikával olyan "szövetet" kapunk, amelyet egymásra merőleges fonalrendszer alkot (kipróbáltam egy bénára sikerült karkötőn, hogy belevágtam a közepébe - gondoltam, legalább a gyöngyöket újra felhasználom - és egyetlen szem gyöngy sem esett le, sőt! Úgy kellett lefejtenem a szálakról a gyöngyöket! :)

Szóval, ha véletlen elszakad (ami nem hiszem, hogy előfordulhat), akkor sem gurul szét a mintadarab.

 

A szövés menete

 

  • A szövőkeret felvetése: a szövőkeret típusától függ a felvetőszál hossza. A felvetőszál lehet hímzőfonal vagy horgolócérna, a színét érdemes a minta színéhez igazítani (a mintában legtöbbet használt gyöngyszín legyen).

Tipp! Ha nem akarunk több színű cérnát vásárolni, akkor vegyünk egy nagy guriga fehéret és egy-egy minta elkészítése előtt be lehet színezni színezőtollal. Kinek melyik a költségtakarékosabb!

Felvetőszál (vagy láncfonal) az a fonal, amelyet a szövőkeretre "feltekerünk" és ami a szövet tartását adja!

A felvetőszálak száma mindig eggyel több legyen, mint amilyen széles a minta (pl. 6 szem gyöngy széles egy karkötő, akkor 7 felvetőszál szükséges).

Ha léckeretre készítünk felvetést, ahol a két rövidebb oldalon szögek vannak (legyen "A" és "B" oldal), "A" oldal első szögére rögzítjük a felvetőszálat, majd "B" oldal első szögét megkerülve "A" oldalhoz térünk vissza, itt megkerüljük a második szöget, majd vissza "B" oldalhoz, és így tovább, amíg el nem érjük a kívánt szálmennyiséget.

Ügyeljünk a feszességre!!!

Tipp! Ha nincs a szövőkereten szög, csak bevágások (mint pl. az én keretemen - lásd a képen), akkor célszerű valamit rögzíteni az egyik rövidebb oldalra, amire fel lehet csomózni a fonalat. Pl. egy szög (ez a szövésben nem lesz zavaró).

 

                        

Tűzőgéppel "lőttem" bele, erre szoktam rácsomózni a felvetőszálat.

 

 

 

  • A szövés kezdete: A vetülékszálat (vagy vetülékfonalat) befűzzük a tűbe és rákötjük a felvetőszálra. Érdemes a keret aljától néhány cm-re csomózni, hogy könnyebb legyen a végén az eldolgozás.

Vetülékszálra fűzzük fel a gyöngyöket, ez lesz a keresztirányú szál, ami merőleges a felvetőszálra.

Legyen erős, de vékony, mert kétszer (vagy többször) át kell férnie egy-egy gyöngyszemen (pl. vékony műszálas cérna).

A hossza kb. 1,5 méteres legyen, így kisebb a gubancolódás esélye, és később lehet toldani, ha nem elég hosszú).

Szóval rácsomóztuk a felvetőszálra a vetülékfonalat, erre fűzzük fel az első sor összes gyöngyét, majd az egészet átvezetjük a felvetőszálak alatt.

A szemeket a mutatóujjunkkal feltoljuk a szálak közé (beigazítjuk) és a tűt visszabújtatjuk a gyöngyökön a láncfonalak felett (lásd 1. ábra).

 

 

 

 

1. ábra

 

 

Minden egyes sort ugyanezzel a technikával folytassuk, így a gyöngyszemekben oda-vissza áthaladó vetülékszál körefogja a felvetőszálakat.

A vetülékfonalat minden sor végén gyengén húzzuk meg (nehogy elszakadjon) és a sorokat igazítsuk egymáshoz szorosan.

Ha kezd elfogyni a fonalunk, hagyjunk rá kb. 10-15 cm-t, hogy el tudjuk dolgozni és az új fonalat is először néhány soron vezessük keresztül.

A mintát alulról fölfelé olvassuk és minden sort gyanabból az irányból kezdjük.

 

Ezzel végeztem a technikák leírásával. Legközelebb néhány mintát teszek fel, aztán jönnek az ajándék ötletek és kivitelezésük.

 

Ízelítőül: hajcsatok és minták, falikép, névtábla, szemüveglánc, díszdobozok és dobozfedél minták, ünnepi alkalmakra minták stb. Sokáig sorolhatnám. De mindent csak apránként! :)

 

Jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánok mindenkinek!

Kata

A bejegyzés trackback címe:

https://gyongyszoves.blog.hu/api/trackback/id/tr382130976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása